Probabil ai mai intalnit termenii furnizor si distribuitor, mai ales in ultima perioada, cand subiectele legate de energie si costurile acesteia au fost in centrul atentiei.
Hai sa vedem ce face fiecare si mai ales, cui trebuie sa ne adresam in functie de problema sau necesitate.
Ce este si ce face un furnizor de energie?
Furnizorii sunt companii licentiate de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei), al caror scop principal este sa achizitioneze energie electrica sau gaze naturale de la producatori si sa le vanda catre consumatori(noi, oamenii de rand).
Furnizorii analizeaza consumul clientilor pentru a-si planifica achizitiile de energie in functie de nevoile acestora. Ei folosesc reteaua de distributie a distribuitorilor cu care colaboreaza pentru a transmite energia catre locuintele noastre si catre alte locuri de consum.
Furnizorul este cel care ne vinde efectiv energia, cu el incheiem contractul de furnizare, de la el primim facturile si catre el facem platile.
Una dintre cele mai importante obligatii ale furnizorului este sa asigure oferirea de informatii, suport si solutii la solicitarile venite din partea clientilor. Cu alte cuvinte: pe furnizor il certam cand “a picat curentul”, chiar daca uneori poate fi vina distribuitorului.
Ce este si ce face un distribuitor de energie?
Distribuitorii, cunoscuti si ca Operatori de Distributie, sunt de asemenea companii licentiate de ANRE.
Distribuitorii construiesc, detin si administreaza infrastructura necesara pentru transportul si livrarea energiei electrice in anumite regiuni ale tarii. Daca te-ai intrebat deja, raspunsul este nu. Nu ei produc energia electrica. Ca sa fie totul mai clar, urmareste schita de mai jos:
Producator -> Transportator -> Distribuitor -> Furnizor -> Consumator(noi)
Pentru electricitate, reteaua include stalpi de tensiune inalta, medie si joasa, cabluri aeriene si subterane, transformatoare, contoare si sisteme de telecontrol.
Activitatea de distributie se realizeaza prin concesiune.
Principalele responsabilitati si activitati ale unui distribuitor de energie includ racordarea consumatorilor la reteaua de distributie, instalarea contoarelor si interventii pentru remedierea defectiunilor in retea.
Diferenta dintre furnizor si distribuitor
Distribuitorul nu poate fi schimbat, deoarece acestia au concesionat anumite zone din tara, unde investesc in retele de distributie care le apartin ulterior. In schimb, furnizorul poate fi schimbat oricand, datorita liberalizarii pietei din urma cu cativa ani.
Acest proces, cunoscut sub denumirea de “schimbare furnizor”. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife.
Un mic rezumat cu diferenta dintre furnizor si distribuitor poti vedea in imaginea de mai jos.
Speram ca ti-am lamurit, daca nu toate, cel putin unele aspecte legate de diferenta dintre furnizor si distribuitor. Daca ai vreo neclaritate, ne poti lasa un comentariu pe social media, si iti vom raspunde cu placere. Intre timp, poate gasesti raspunsul in sectiunea “intrebari frecvente” de mai jos.
Intrebari frecvente:
Am decis sa schimb furnizorul. Cine intreprinde demersurile necesare schimbarii?
Noul furnizor are obligatia de a intreprinde demersurile in vederea initierii si derularii procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica.
Pe cine as putea contacta in cazul in care cred ca mi s-au perceput taxe pentru schimbarea furnizorului?
Va puteti adresa ANRE, accesand pagina de internet www.anre.ro
La schimbarea furnizorului, exista vreun risc de deconectare?
Nu, pe durata derularii procesului de schimbare a furnizorului este asigurata continuitatea in furnizarea cu energie electrica a locului de consum.
Care este perioada minima / maxima pentru care se poate incheia un contract de furnizare?
Contractul de furnizare a energie electrice poate fi incheiat pe perioada determinata sau nedeterminata.
Vreau sa fiu independent. Exista o alta optiune?
Da, exista o optiune alternativa care poate fi foarte avantajoasa: panourile fotovoltaice. Acestea sunt o solutie excelenta pentru cei care doresc sa scape de fluctuatiile preturilor la energie electrica. Prin instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice, vei putea produce propria energie electrica direct de la soare, ceea ce inseamna ca nu vei mai depinde de retelele electrice traditionale.
Beneficiile sunt multiple: vei reduce semnificativ costurile cu energia, vei contribui la protejarea mediului prin utilizarea unei surse de energie regenerabila si, in plus, vei avea un control mult mai mare asupra consumului tau. In plus, investitia in panouri fotovoltaice poate fi una pe termen lung, deoarece tehnologia a evoluat mult si este din ce in ce mai accesibila. Astfel, vei putea scapa de orice durere de cap legata de facturi imprevizibile si vei beneficia de o solutie sustenabila si eficienta.
Daca esti interesat sa afli ce sistem ar putea fi cel mai benefic pentru tine, ti-am pregatit acest articol. Apasa aici.